Ο γνωστός παρουσιαστής και δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Late Night του ΑΝΤ1 και πραγματικά συγκλόνισε με την εξομολόγηση που έκανε στον Γιώργο Λιάγκα για την αδερφή του που γεννήθηκε με σύνδρομο Down.

Το μοντέλο Amanda Booth αποφάσισε να μοιραστεί στα social media την εμπειρία του μεγαλώνεις ένας παιδί με σύνδρομο Down, ελπίζοντας πως η ιστορία της θα δώσει ελπίδα και ίσως θα καταρρίψει μερικά στερεότυπα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.   

«Θέλω μια μέρα να χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού και να έχει έρθει ένας φίλος μου».

Παρά τις συνεχείς διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα και τις προσπάθειες από μέρους της πολιτείας να εντάξει τους ανθρώπους με αναπηρία στην κοινωνική και εργασιακή ζωή, οι βασικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποσπασματικές και καθορίζονταν σε μεγάλο βαθμό από το παρωχημένο μοντέλο της ιατρικοποίησης της αναπηρίας, αναπαράγοντας συνθήκες αποκλεισμού. 

Με αφορμή τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, είναι χρήσιμο να συζητηθεί η ιδιαιτερότητα των ανθρώπων με νοητική υστέρηση και η θέση τους στην ελληνική κοινωνία.

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο στάθηκε ένα περιστατικό έντονης λογοκρισίας από τη γαλλική κυβέρνηση, που συνέβη πέρυσι.

«Είναι η δύναμη μου, είναι η χαρά της ζωής μας, είναι η δύναμη για όλη την οικογένεια» λέει η Μαρία Χούπη, μητέρα της 29χρονης Νατάσας και συγκινημένη περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κόρη της καθημερινά τής δείχνει πόσο πολύ την αγαπά.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Κάθε φορά που ένας άνθρωπος στιγματίζεται ως «διαφορετικός», η κοινωνία κάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Κάθε φορά, αντιθέτως, που ένα ταμπού καταρρίπτεται και η λίστα της διαφορετικότητας μικραίνει, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι - έστω και δειλά - πορευόμαστε πλησίστιοι προς το αύριο.

Δεν το κρύβω πως η κόρη μου γεννήθηκε μ’ ένα επιπλέον χρωμόσωμα. Πρόσφατα, μία νέα φίλη, αφού συνάντησε τη Λίλα, με ρώτησε: «Η κόρη σου έχει το σύνδρομο Down»;

Έχω ένα παιδί με σύνδρομο Down.  Και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο κάποιες φορές. Όχι όμως για τους λόγους που ίσως φαντάζεστε.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 14:48

Χένι Μπόμοντ: “Τρύπα στην Καρδιά”

Οι Φόβοι, οι ανασφάλειες και τα σχόλια που δέχτηκε από άλλους γονείς, δασκάλους και φίλους για την Κόρη της με Σύνδρομο Down

Ποιος είναι ο ορισμός της μητέρας παιδιού με αναπηρία;

Σελίδα 1 από 4

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  • 1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

  • 1