Με αφορμή τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, είναι χρήσιμο να συζητηθεί η ιδιαιτερότητα των ανθρώπων με νοητική υστέρηση και η θέση τους στην ελληνική κοινωνία.

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο στάθηκε ένα περιστατικό έντονης λογοκρισίας από τη γαλλική κυβέρνηση, που συνέβη πέρυσι.

«Είναι η δύναμη μου, είναι η χαρά της ζωής μας, είναι η δύναμη για όλη την οικογένεια» λέει η Μαρία Χούπη, μητέρα της 29χρονης Νατάσας και συγκινημένη περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η κόρη της καθημερινά τής δείχνει πόσο πολύ την αγαπά.

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, που οφείλεται στο επιπλέον χρωμόσωμα που εμφανίζεται στο 21ο ζευγάρι, εξ ου και η ταξινόμησή του ως Τρισωμία 21. Προέρχεται κατά 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και επηρεάζει περίπου μία στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Κάθε φορά που ένας άνθρωπος στιγματίζεται ως «διαφορετικός», η κοινωνία κάνει ένα τεράστιο πισωγύρισμα. Κάθε φορά, αντιθέτως, που ένα ταμπού καταρρίπτεται και η λίστα της διαφορετικότητας μικραίνει, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι - έστω και δειλά - πορευόμαστε πλησίστιοι προς το αύριο.

Δεν το κρύβω πως η κόρη μου γεννήθηκε μ’ ένα επιπλέον χρωμόσωμα. Πρόσφατα, μία νέα φίλη, αφού συνάντησε τη Λίλα, με ρώτησε: «Η κόρη σου έχει το σύνδρομο Down»;

Έχω ένα παιδί με σύνδρομο Down.  Και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο κάποιες φορές. Όχι όμως για τους λόγους που ίσως φαντάζεστε.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 14:48

Χένι Μπόμοντ: “Τρύπα στην Καρδιά”

Οι Φόβοι, οι ανασφάλειες και τα σχόλια που δέχτηκε από άλλους γονείς, δασκάλους και φίλους για την Κόρη της με Σύνδρομο Down

Ποιος είναι ο ορισμός της μητέρας παιδιού με αναπηρία;

Αγαπητή μου Addison,

Ένα χρόνο μετά την γέννηση της κόρης της, Emersyn, η Courtney Baker αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον ειδικό προγεννητικού ελέγχου, ο οποίος της πρότεινε επανειλημμένα να κάνει έκτρωση, γιατί η ποιότητα ζωής της Emersyn σαν παιδί με σύνδρομο Down θα ήταν “φριχτή”.

Καθήλωση στο σπίτι ή καθήλωση στο ψυχιατρείο; Το ακραίο δίλημμα μιας οικογένειας που αναζητά επί 17 χρόνια στεγαστική δομή για το ασθενές μέλος της, καταδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τα κενά του συστήματος ψυχικής υγείας και πρόνοιας στη χώρα μας

«Keep Calm It's Only an Extra Chrosomome...» είναι το μότο της καμπάνιας του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδας.

Σελίδα 1 από 4

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

  • 1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

  • 1